default logo

Recept met vanille extract

Een heerlijk recept voor cake met een vleugje vanille extract. Lekker om te eten bij een kopje thee of koffie met een scheutje slagroom!

 Benodigdheden: 

  • Bakblik
  • Mengkom
  • Handmixer of mixer
  • Spatel
  • Saté prikker
  • Taartrooster
  • Snijplank
  • Aluminiumfolie
  • Voorverwarmde oven (160º graden )
  • Mes
  • Zeef

 

 Ingrediënten: 

  • 0,25 kg boter (het liefst roomboter)
  • 5 middelgrote verse eieren
  • 0,25 kg kristalsuiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 0,25 kg bloem
  • Een kwart theelepeltje zout
  • 1 of 2 theelepeltje vanille extract (hangt van grootte bakblik af)

 

Bereiding:

Voordat je gaat beginnen met bakken is het handig om van te voren je eieren en roomboter uit de koelkast te halen zodat ze op kamertemperatuur zijn op het moment dat je ze gaat mengen in de mengvorm. Vergeet ook niet om je heteluchtoven voor te verwarmen op 160 graden. En vet alvast van te voren het bakblik met boter in. Zet dit daarna in de koelkast, anders smelt de boter weer.

Pak je snijplank en mes en de boter die op kamertemperatuur is. Snij met het mes de boter in gelijke blokjes die ongeveer zo groot zijn als een vierkant dat drie centimeter in de lengte en breedte is in elk vierkantje. Doe de gesneden boter daarna in de mengkom. Pak je mixer of handmixer erbij en begin de boter te mixen totdat het goed los geklopt is. Voeg hierbij de vanille extract, zout en suiker toe met de juiste hoeveelheden. Doe dit terwijl de mixer nog aan staat. Als het mengsel goed is gemengd en zacht is kan je de eieren om en om in het mengsel mixen.

Tip: Doe het ei is in een klein kommetje zodat je de schillen er nog kan uithalen. Anders loop je het risico dat er een stukje schil in het beslag terecht komt.

Op het moment dat je alle eieren hebt toegevoegd in de mix kan je de bloem en bakpoeder er bij gaan pakken. Doe ervoor wel de mixer uit. Om klontjes in je beslag te voorkomen kan je een zeef gebruiken waarbij je de bakpoeder en bloem door heen zeeft. Pak daarna je spatel en probeer dat heel zorgvuldig en rustig de mixen. Dit moet je zo secuur doen zodat de cake goed luchtig blijft. Want anders word je cake een stuk vaster.

Pak het ingevette bakblik uit de koelkast en zet dit neer op een recht oppervlak. Giet daarna het beslag in het blik. Gebruik je spatel om de bovenkant van de cake glad te strijken zodat het er netjes uit ziet.

Als de oven in de tussentijd is voorverwarmd kan je de cake erin zetten. Bak de cake minstens 60 min. Doe de ovendeur het eerste halfuur nooit open want dan heb je de kans dat je hele cake dan inzakt.

Haal na 60 minuten de cake eruit en doe met de satéprikker de cake in prikken zodat je weet of hij gaar is. Op het moment dat hij er droog en schoon eruit komt, is je cake gaar. Als er wat beslag op je prikker blijft zitten moet je de cake weer terug in de oven doen en na 5 min. weer controleren met de prikker.

Als hij gaar is, dan laat je de cake voor minimaal 10 min. afkoelen nog in het blik. Na die tijd pak je de taartrooster en zet de cake daarop zonder het bakblik. Als hij er niet heel makkelijk uitkomt kan je hier op kloppen met je hand of moet je langs de randen met een mes gaan.

Draai daarna de cake om zodat de bolle kant aan de onderkant is. Zo vermijd je dat de cake gaat scheuren.

Lekker is om de cake te op te dienen met een toefje slagroom. Als je de cake daarna wilt bewaren, dan kan je het inwikkelen in aluminiumfolie.