default logo

Vanille stokjes

Wat is een vanillestokje?

Een vanillestokje is een stokje met de smaakstof vanille. Deze is afkomstig van de vrucht klimorchidee met het geslacht vanilla en is oorspronkelijk uit Mexico. Vanille was vroeger ook al een bekende smaakstof met de naam afkomstig van het woord “vainilla”. Dit komt doordat de spaanse conquistadores vanille naar Europa bracht nog in de tijd voor Columbus toen er nog heel veel kolonies waren. Momenteel is de grootste productie van vanille Madagaskar en word nu ook bijna overal gekweekt tussen de keerkringen. Een leuk feitje is ook dat Coca-Cola de grootste verbruiker is van natuurlijke vanille aan het einde van de 20e eeuw.

Vanille(stokjes) gebruik

De vanillestokjes zien er als zwarte takjes uit, dit komt doordat de vanille-vruchten onrijp worden geplukt en vochtig worden verhit wat weer zorgt voor een fermentatieproces.De vanillestokjes zijn veelzijdig te gebruiken zo kun je ze gebruiken in tabak, sommige luchtjes en om meer aroma en smaak te brengen in het eten. Omdat de vanillestok zo’n dure smaakstof is, is het belangrijk om het vanillestokje optimaal te gebruiken. Door de peulen doormidden te snijden kan je bij het merg in de binnenkant dit is ook het stofje wat een sterker aroma heeft en een goeie toevoeging is voor bijvoorbeeld: cake en taart voor een smaak met meer aroma.

Maar waarom zijn ze nou zo duur?

Voor het produceren van deze vanillestokjes is maar liefst 15 maanden nodig om van bevruchting naar verkoop te gaan. De vanillestokjes worden na het broeien getest waar slechts een kleine 10-15 procent van de productie goed genoeg is om te verkopen. De stokjes worden daarna nog gerijpt voor ongeveer 6 maanden wat het vanille gehalte laat stijgen en er voor zorgt dat de stokjes nog voller zitten met smaak en aroma. In de afgelopen jaren is er een prijsstijging gezien in de vanillestokjes markt dit komt mede dankzij het feit dat er in eind 2014 niet heel veel bloemen zijn bevrucht wat er voor zorgt dat er minder te koop is ondanks dat de vraag nog steeds heel hoog is.

Vanillesuiker

Na het gebruik van de vanillestokjes vooral niet de stokjes weggooien! Je kunt deze stokjes bewaren in een luchtdichte pot en later zelf vanillesuiker maken. Dit kun je doen door de vanillestokjes goed te vermalen met het suiker en 2 tot 3 weken laat trekken. De vanille aroma wordt hierdoor ook sterker door de toevoeging van suiker. Het is ook beter om het zelf te maken, omdat de winkels meestal synthetische aroma met poedersuiker gebruiken wat toch niet hetzelfde effect geeft.

Vanille ijs

Met de vanillestokjes kan je natuurlijk ook nog meer dingen doen zoals vanille ijs maken. Vanille ijs is tevens de meest bekende ijs smaak en ook tegelijkertijd de goedkoopste. Om zelf vanille ijs te maken heb je een paar benodigdheden nodig zoals vanillestokjes, volle melk, eierdooiers, slagroom en suiker. Vanille ijs kan je ook op verschillende manieren bereiden voor een meer spectaculair beeld, voorbeelden hiervoor zijn: dame blanche, lady sundae en een bananasplit.