default logo

Zelf vanille extract maken

Het zelf maken van vanille extract je moet even wachten maar dan heb je ook wat. Je proeft en ruikt een enorm verschil tussen vanille extract en vanille essence want vanille essence is vaak gemaakt met chemische stofjes en niet met echte vanille. Thuis kan je dus ook een hele aromatische en goede vanille extract maken. Hieronder het recept hoe je vanille extract zelf kan maken!

Voor 1 dosis vanille extract in een fles

Voorbereidingsduur: ongeveer 10 minuten

Wachttijd: 1 tot 2 maanden hangt van de kleur van het goedje af.

 

Benodigdheden:

  • Een hele goede afgesloten pot of fles die gesteriliseerd is. Van te voren in de vaatwasser gewassen of in water koken op het vuur en daarna uitlekken op een schone theedoek. Dan weet u zeker dat hij goed schoon is.
  • Scherp mesje om de vanillestokjes open te snijden door het midden.

 

Ingrediënten:

  • 10 verse vanillestokjes die een juiste lengte en dikte hebben. Verse vanillestokjes kan je vaak op een markt kopen. In de supermarkt zijn ze vaak uitgedroogd of niet lang en vers genoeg.
  • 0,5 liter wodka die ongeveer 38% alcohol bevat.

 

Voorbereiding:

Om vanille extract te maken pak je eerst de verse vanille stokjes erbij en het scherpe mesje. Daarna snij je alle vanille stokjes in de lengte open. U kunt er voor kiezen om het merg eruit te halen en die nog apart in de fles toe te voegen voor nog meer smaak of u kunt de opengesneden vanillestokjes zo laten.

Daarna stopt u de opengesneden vanille stokjes in de pot of fles. Als u het merg eruit heeft gehaald dan kunt u dat nu ook toevoegen in de fles.

Voeg daarna de wodka toe in de fles of pot in de vanillestokjes totdat deze helemaal ondergedompeld zijn. U kunt om een nog sterkere aroma te krijgen de fles helemaal vullen met de wodka maar u moet dan wel langer wachten totdat de vanille extract klaar is.

Als u die stap heeft gedaan kunt u de fles of pot goed afsluiten met een goede dop. Zoek daarna een donkere plek waar de fles de komende 1 tot 2 maanden blijft staan.

Probeer elke weed de fles even om te schudden zodat het niet naar de onderkant van de pot bezinkt en gaat mengen met elkaar. U kunt dan ook gelijk ruiken hoe de aroma zich ontwikkelt elke week.

Als de fles na een maand een echte donkere kleur heeft gekregen zoals thee, dan kunt u de vanille extract gaan toevoegen in uw recepten.

Als u nog niet helemaal tevreden bent met de aroma, dan kunt u de fles nog langer laten staan totdat u het lekker vind.

Handige tips:

U kunt ook een kleiner aantal vanillestokjes gebruiken zodat de vanille extract goedkoper is om zelf te maken. Maar vaak kan de aroma van de vanille extract dan een stuk minder worden dan een meer stuks.

Wanneer de vanille extract over is, kunt u de stokjes uit de fles halen. Daarna kunt u de stokjes in een bak met suiker toevoegen want dan krijgt u suiker met een vanille smaak.

Ook kunt u nog een zelfde fles maken en uitproberen als u de ene fles eerder gebruikt of er dan een verschil is in de smaak en sterkte van de vanille essence.